Lasagne

Jag fattar inte hur mycket de e att göra med den här skolan! :(
Känns så trisst att man inte hinner vara så aktiv som man vill här inne! :(
Men men....slänger in ett litet inlägg nu innan föreläsningen börjar! :)

En klassiker, men gott som sjutton iaf! :)


Lasagne

 

Tillagningstid: ca 60 min                                                               Antal portioner: 4-6

Antal kalorier: ? kcal/portion                                                         Betyg: 4,5 +

 

 

Detta behövs:

·         9 lasagneplattor (3 per lager)

Köttfärssås:

·         1-2 gula lökar

·         1 msk olja

·         400 g köttfärs

·         400 g krossade tomater

·         2 msk tomatpuré

·         1 grönsaks- eller köttbuljongtärning

·         1 tsk basilika

·         1 tsk salt

·         1 krm svartpeppar

·         1 tsk chilipeppar

Ostsås:

·         4 msk vetemjöl

·         7 dl mjölk

·         2 dl riven ost

·         salt

Garnering:

·         1 dl riven ost

 

 

Gör så här:

Köttfärssåsen: Skala och hacka löken. Hetta upp en stekpanna med smör eller olja. Fräs lök och köttfärs. Tillsätt tomater, tomatpuré, basilika och buljongtärning. Koka under lock på svag värme ca 20 minuter. Smaka av med salt och peppar. Om du vill ha lite chilismak på din lasagne så rekommenderas några varv på kryddkvarnen chili explosion eller chilipulver.

Ostsåsen: Vispa ut mjölet med lite av mjölken i en kastrull som det inte bränner fast i så lätt. Tillsätt resten av mjölken och låt koka upp under omrörning. Låt koka ca 3 minuter och tillsätt sedan den rivna osten och smaka av med salt. Tänk på att inte låta såsen koka med osten i, då kan såsen bli grynig.

När köttfärssåsen och ostsåsen är klar ta fram en ugnsfast form som har ett sådant mått så att lasagneplattorna passar. OBS! Läs på förpackning hur länge lasagneplattorna ska tillagas. Om det är mer än 20 minuter bör du förkoka dem innan du använder dem i lasagnen, alternativt ha lasagnen längre tid i ugnen än angiven tid nedan annars kommer det bli en hård lasagne.

Häll hälften av ostsåsen på botten av formen. Lägg på 3 av plattorna. Bred ut hälften av köttfärssåsen. Lägg på tre plattor. Bred ut resten av köttfärssåsen. Lägg på de sista tre plattorna. Häll på resten av ostsåsen och strö över riven ost.

Gratinera mitt i ugnen i 225 grader i ca 15-20 minuter. Servera med en sallad.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0