Ett MÅSTE vid jul!
Mozartkulor
Tillagningstid: ca 15 min Antal portioner: 25 kulor
Antal kalorier: ? kcal/portion Betyg: 5 +
Detta behövs:
- 200 g nougat
- 200 g mandelmassa
- 150 g mörk choklad
- Kokossmör (vid tillagningen)
Gör så här:
Dela nougaten och mandelmassan i ca 25 stycken lika stora bitar. Smörj in händerna riktigt i kokossmör, för att inte mandelmassan ska fastna på händerna. Lägg mandelmassa biten i handen och tryck ut den till en lite skål. Lägg en nougat bit i skålen och nyp ihop mandelmassan och rulla till en rund boll. Fortsätt så ända tills alla bitarna är bollar, och smörj händerna emellanåt så att mandelmassan inte fastnar. Smält chokladen i ett vattenbad och doppa kulorna i chokladen och lägg dem på en tallrik och låt de svalna och stelna i kylen. Vid servering får man ”skrapa” av kulorna från tallriken.

Första AdventsMys!
Nu kommer några fler av bilderna från mitt "Första AdventsMys" med mina fina flickor! :)
Här börjar vi mumsa i oss lite paj, här e Fia i fullfart med att mumsa sallad! :)
Och här hugger Ina in på pajen! :)
Så här såg pajerna ut innan vi massakerade dem! ;)
Grekisk tomatpaj med fetaost
Bjudpaj med kyckling
(ser ni hur fint jag har dekorerat pajen med små julgranar och ett hjärta i mitten, titta noga!)
Här sitter vi mätta och nöjda! :)
Dags för julklappsleken! :)
Och här öppnar vi alla roliga paket på bokstaven G! :)
Jag fick glögg! Och jag som älskar glögg! :)
Kvällen går mot sitt slut men fnittret slutar inte för det! ;)
Tack än en gång för alla mina vänner som gjorde detta till en kanon kväll! :)
PS. Recepten kommer upp eftersom! :)
Sneakpeek! :)



Fattar inte...så mycket snö!
Har ni sett så här mycket snö någon gång?!
Alltså jag har inte sett så här mycket snö sedan jag var ett litet barn, eller när man var norr över och åkte skidor!
Men nu e de dagen efter första advent, i Kalmar! Och de e så HÄR mycket snö! Fattar ingenting!
Men visst e de fint! Så länge man slipper ut å pulsa runt å bli blöt! ;)
Ser inte fram emot att släpa ut cykeln senare och cykla ner på gymmet! :( Min cykel e den med cykelkorg!
Ja ja, nu ska jag sluta gnälla och istället halka iväg mot stan! ;)
Bilder kommer upp senare från gårdagskvällen! :)
Första advent! :)
Äntligen! :) För dom som kanske har missat det, så ÄLSKAR jag julen, eller faktiskt speciellt dagarna innan jul alltså från och med idag och fram till själv dopparedagen! :)
Jag tror att det har något med att jag själv är född den 4 december, så att ända sedan man var barn så har december, snö, ljus, mörker, mys under en filt alltid varit förknippad med LYCKA och välmånade för mig! :) De e nästan som MIN månad! ;)
Ikväll blir det som jag skrev igår, Första AdventMys med mina underbara flickor! :)
Igår kväll så var det julbak med Ina, vi han göra 3 av 6 saker, resten ska vi fixa i em innan tjejerna kommer! :)
Nej nu ska det förberedas mat till mina vänner ikväll sen behöver jag nog själv en riktigt julmakeover innan kvällen! ;)
Första ljuset är tänt! :D
Busy busy!
Ja den här dagen, och även morrondagen, kommer att gå i ett!
Så imorron kväll kommer mina kära vänner, detta året blir vi 9 stycken! :) Jag bjuder på lite mat, sen ska vi leka lite! ;) Sen blir det fika med julgodis och glögg m.m. Och så avslutar vi med en julklappslek! :)
Mycket att göra, lite stressig men så himla KUL! :)
Så i nästa vecka så får ni nog en massa mumsiga recept på allt möjligt jul gottis! :) Och så självklart så kommer de bilder på morrondagens bravader senare oxå! :)

Tips till nyårssupén!
Detta bjöd jag och BB på förra vid förra årets nyårs middag! Det brukar vara våran uppgift att ordna med efterrätten, då vi är några par från vår hemstad som brukar fira tillsammans! Vilken jag tycker är jättekul eftersom jag älskar att hitta nya recept och testa på nya saker, av olika svårighetsgrader! Men när det är nyår så tycker ju jag att det ska vara nått speciellt, inte nått man gör varje middagsbjudning direkt! :)
Så detta är verkligen nått att testa! Ni kommer inte bli besvikna, och inte era gäster heller! ;) Till och med barnen kommer gilla detta, kan tex ta bort tranbären om man vill för dom mindre! :)
Mjölkchokladmosse med glöggkokta tranbär
Tillagningstid: ca 20 min (2-3 h kylning) Antal portioner: 6
Antal kalorier: ? kcal/portion Betyg: 5 +
Detta behövs:
· 100 g mjölkchoklad
· 1 ½ gelatinblad
· ¾ dl + 2 dl vispgrädde
· 2 äggulor
· ½ dl florsocker
· 1 dl alkoholfri glögg
· 100 g torkade tranbär
· ½ tsk Maizena
· Ev. färsk mynta
Gör så här:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min. Hacka chokladen fint och lägg i en bunke. Koka upp ¾ dl grädde och häll den över chokladen. Låt stå ca 5 min. Rör till en slät kräm. Ta upp gelatinet ur vattnet och lägg i en liten kastrull. Smält försiktigt, tillsätt eventuellt 1 msk vatten så bränns det inte lika lätt. Låt svalna något. Blanda i gelatinet i chokladkrämen. Vispa äggulorna och florsocker fluffigt, tillsätt chokladkrämen och rör försiktigt. Vispa 2 dl grädde, inte för hårt, och blanda ner i ägg- och chokladblandningen. Fördela i 6 små glas och låt stå i kylen 2-3 timmar. Koka upp hälften av glöggen, tillsätt tranbären och låt sjuda någon minut. Blanda resten av glöggen med Maizena. Rör ner den i den varma glöggblandningen och låt kompotten få ett uppkok. Ta av från värmen och låt svalna. Toppa moussen med tranbärs kompotten. Garnera gärna med färsk mynta.
Jobbigt väder och över bron!


Gott till nästan allt!
Fy vilket väder de har varit i Kalmar idag! :( Man vill ju knappt gå utanför dörren, men ändå har jag gjort det mer än en gång idag!
Började med att köra BB till jobbet, så jag kunde låna hans bil! Sen ner på gymmet, för mätning, gick så där! :( Men de e bara att ta nya tag å köra på! :) Sen ner och lyfter lite skrot på gymmet! Iväg och handla keso och fixa lite julklappar! :) Var en sväng på IKEA oxå! :)
Tvättat lite och nu sitter jag och väntar på att BB ska komma hem! :) Blev tyvärr ingen massage idag, Carolina e sjuk! :( Krya på dig stumpan! :) Och heller ingen vaxning ikväll, pga vädret så e de inte så säkert att ta sig över bron till Öland, och även om vi skulle kunna ta oss över så e de inte säkert att vi kommer tillbax igen! Dom stänger nämligen av bron om de blåser för mycket, vilket det gör en hel del här nu! :( Men hoppas på att komma över imorron istället! :)
Nej nu ska jag fixa lite middags pulver och kanske lite keso till det oxå! :) Bye bye...
Rödvinssås
Tillagningstid: ca 15 min Antal portioner: 8
Antal kalorier: ? kcal/portion Betyg: 5 +
Detta behövs:
· 1 morot
· 3 dl rödvin
· 3 dl vatten
· 2 msk soja
· 2 msk honung
· ½ -1 tsk salt
· 1-2 kryddmått peppar
· 2 msk smör
· 1 ½ msk majzena redning
Gör så här:
Skala och skär moroten i mindre bitar och koka den i rödvinet och vattnet ca 10 min. Ta upp morots bitarna. Tillsätt soja och honung i rödvin- och vatten blandningen. Smaka av med salt och peppar tillsätt smöret och vispa i majsena. Låt koka i ca 1 min.
Måndags gott!
Gammaldags köttfärspaj
Tillagningstid: ca 35 min Antal portioner: 4
Antal kalorier: ? kcal/portion Betyg: 4,5 +
Detta behövs:
Pajdeg:
· 3,5 dl vetemjöl
· 125 g smör
· 3 msk vatten
Fyllning:
· 400 g nötfärs
· 140 g bacon
· 1 gul lök
· 2 röda paprikor
· 1-2 tsk salt
· 2 tsk mejram
· 2 tsk basilika
· 2 msk rödvinsvinäger
· 2 dl vatten
· 2 dl crème fraiche
· 1 ägg (pensling)
Gör så här:
Nyp ihop ingredienserna till pajdegen. Arbeta ihop degen snabbt och låt den ligga i kylskåpet ca 30 min. Under tiden förbered fyllningen. Skär bacon i strimlor. Fräs bacon och köttfärs i en stor stekpanna. Skala och finhacka löken. Tillsätt den i stekpannan. Kärna ur och skär paprikorna i tärningar. Rör ned i stekpannan tillsammans med kryddorna, vinäger och vatten. Sjud försiktigt i ca 5 min och blanda i crème fraiche. Häll köttfärsröran i en smord pajform. Kavla ut degen ca 2 mm tjock och skär ut ca 1 cm breda remsor. Lägg dem som ett galler över fyllningen samt en remsa runt om kanten. Pensla degen med ett uppvispat ägg. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 225 grader. Servera med sallad.
Måndag nu igen! :)
Idag blev det en hel del att fixa fastän jag trodde att det skulle bli en lugn och slapp dag!
Började med en trevlig frukost med svärföräldrarna efter min morron prommis! :) Sen skickade jag iväg dom på sin 40 mils resa hem till Köping! :)
Sen började jag fixa med min lilla tävling som jag ska ordna till mina kära vänner på söndag! Om detta får ni veta längre fram, den som väntar på nått gott! ;) Nej då, men jag vill inte avslöja för mycket än! :)
Sen blev det träning, Core! En tripp förbi solariet! :) Hem igen, lite mer fix och lunch! :)
Sen kom BB hem, jag sprang iväg och handlade lite och sen har vi ätit "Gammeldags köttfärspaj"! Mumsig! Prova! :) Receptet kommer i ett eget inlägg!
Kolla så fint BB fixade med pajskalet! :)
Sen har vi myst i soffan och tittat på det nya avsnittet av Dexter och druckigt te och ätit Honey Pomelo, för första gången! :) Och det var...ja jag vet inte vad man ska kalla det...de e ju en citrusfrukt...men den ser ut som en melon...men smakar lite sött...men ändå lite syrlig! Jaja...ni får nog ta och testa helt enkelt! :)
Men den e värd att testa! :)
Men den går ner ändå! ;)
Natt i natt! :)
Mycket trevlig helg!
(Ni får ursäkta den dåliga kvaliteten på bilden, inget bra ljus för iPhonen på restaurangen)


FREDAG!


Mys och träningsvärk!
Sen blev det en sväng på stan! Och gjorde några ordentliga klädkap! ;) Bilder kommer nog upp framöver! :) Lite lunch på det, en sväng förbi systemet (BBs päron kommer till Kalmar imorron så man måste ju ha nått att bjuda på) ! ;)
Och nyss kom jag hem från ett BodyPump pass och en mycket intressant och lärorik föreläsning med PN gruppen! :)
Nu sitter jag hemma å tittar på "Lyxfällan" med BB! Har ätit lite rester av Torsken vi åt här om dagen! Och strax så ska jag lägga mig och läsa, förhoppningsvis, slutet av min bok! :)
Här kommer gårdagens middags recept:
Aubergine- och kikärtsgryta med kokosmjölk
Tillagningstid: ca 50 min Antal portioner: 4
Antal kalorier: ? kcal/portion Betyg: 4 +
Detta behövs:
· 3 dl råris
· 1 gul lök
· 1 paprika
· 400 g aubergine
· 1 burk indisk cooking sauce, ca 500 g tex tikka masala
· 1 burk kokosmjölk
· 1 burk kikärtor
· 2 msk koriander
- 1 dl matyoghurt och limeklyftor (tillbehör)
Gör så här:
Koka riset enligt förpackningen. Skala och skär löken grovt. Kärna ur och dela paprikan i stora bita. Skiva och tärna auberginen i stora bitar. Fräs grönsakerna i en stor kastrull i olja i 3-4 min. Tillsätt burkarna med indisk sauce och kokosmjölk. Låt koka i ca 15 min. Tillsätt kikärtorna och låt koka ca 7-8 min. Strö över koriandern. Servera med ris, yoghurt och lime.
Efterrätt som alltid går hem!
Dagen började med en morron prommis i den kyliga luften, ca 40 min!
Sen blev det en snabb pulver frukost och trampade ner på stan! Fixade lite små ärenden, inför julen! ;) Och sen ner på gymmet, lyfte lite skrot, sen 45 min Yoga! De e så skönt nu när man har börjat lära sig både rörelserna och att komma ner i ett lugn, slå bort alla tankar och bara fokusera på nuet! Gillar det mer och mer! :) Sen ner på gymmet och lyfta lite mer! ;)
Sen iväg till solariet och höll nästan på att somna efter bara några minuter! När den började pipa, när det bara är sekunder kvar på sol tiden, så hoppade jag till! Tror att jag nästan jag sov då! ;)
Hem för lite pulver lunch och ett kokt ägg! :) Sen var det lite pyssel här hemma innan BB kom hem! Idag åt vi en vegetarisk gryta! Helt okey! Men jag hinner inte lägga upp receptet nu, så ni får vänta tills imorron! ;)
Istället bjuder jag på detta! :)
Det är är en av mina ABSOLUTA favoriter!
Ananas paj
Tillagningstid: ca 30 min Antal portioner: 8
Antal kalorier: ? kcal/portion Betyg: 5 +
Detta behövs:
Skal:
· 150 g smält smör
· 3 dl mjöl
· 1 dl socker
· 1 tsk bakpulver
Fyllning:
· 2 dl creme fraiche
· 1 stor burk krossad ananas
· 1 ägg
· 2 tsk vaniljsocker
- Vaniljglass (tillbehör)
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret. Blanda i de torra ingredienserna och smöret i en bunke och forma en deg. Platta ut degen i en pajform. Knäck ägget i en annan bunke och vispa det lite. Blanda i resten av ingredienserna till fyllningen och rör samman. Häll fyllningen i pajformen och grädda i mitten av ugnen i 25-30 min. Serveras varm med vaniljglass.
Vackra Kalmar!




Tyvärr lite sent! :)
Jag e ledsen att jag inte lyckades få upp det här receptet igår! Men här kommer det! :)
Dillfisk med tapenad
Tillagningstid: ca 35 min Antal portioner: 4
Antal kalorier: ? kcal/portion Betyg: 4 +
Detta behövs:
· 400 g hokifile, tinad
· 600 g potatis, kokt
· ½ tska salt
· 2 krm svartpeppar
· 1 dl tapenade
· 2 tomater
· 2 msk dill, fryst hackad
· Broccoli (tillbehör)
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Skala och skär potatisen i skivor. Smörj en ugnssäker form. Lägg potatisen i formen och lägg fiskblocket ovanpå. Krydda med salt och peppar. Bred på tapenade över fisken. Skär tomaterna i skivor och fördela över fisken. Strö över dillen. Täck med aluminiumfolie och vik ner kanterna så att det blir tätt. Tillaga i ugnen i ca 25 min. Servera med broccoli.

Älskar Malkars medlemmarna!

Måndag igen!

Överraskande gott!
Ja, de va faktiskt det som BB sa när han åt av dagens lunch! :)
Han e ju, som jag sagt tidigare, inte en stor favorit av vegetarisk mat! Men denna gick ner med ett leende på läpparna! :) Så testa gärna! :) Snabbt, enkelt, billigt och GOTT! Vad mer kan man önska? ;)
Spagetti med morotssås
Tillagningstid: ca 30 min Antal portioner: 4
Antal kalorier: ? kcal/portion Betyg: 4,5 +
Detta behövs:
· 400 g spagetti
· 1 gul lök
· 1 vitlöksklyfta
· 3 morötter
· 2 burkar krossade tomater
· 1 grönsaksbuljong tärning
· 2,5 dl matlagningsgrädde
· 3 msk fryst hackad persilja
· ½ tsk salt
· 2 krm svartpeppar
Gör så här:
Koka spagettin enligt anvisningarna på förpackningen. Skala och finhacka gul och vitlök. Skala och riv morötterna grovt. Fräs löken i lite olja i en kastrull utan att den tar färg. Tillsätt morötterna och rör runt. Häll i de krossade tomaterna och smula i buljongtärningen. Låt koka i ca 15 min. Häll i grädden, persilja, salt och peppar. Koka ytterligare ca 5 min. Servera såsen med spagettin.
Ostkakansdag och regn!
Kom precis in från en 45 min promenad i regnet! :)
Lovade mig själv, och BB, imorse att jag skulle ta en promenad efter att vi sett klart på F1 finalen nu vid lunch!
Och då skulle jag även få ta mig en liten bit av ostkakan som vi inhandlat! ;) Det e ju Ostkakansdag idag, om nån missat det! ;)
Och så klart! När tävlingen är klar och jag ska bege mig ut, så regnar det, och inte nått små dugg heller! :(
Men...jag har ju lovat....inte bara BB utan mig själv oxå! Så det va bara att leta fram mina ny köpta regnbyxor, jag förstod ju att de skulle bli en kanon investering här nere! På kusten blåser och regnar det ju typ jämnt! :( Och sen bar det bara att ta på sig kepsen, i med lurarna och dra över huvan och sen traska på! :)
Jag har precis lyssnat klart på min ljudbok, Smuts, har skrivit lite om den i ett tidigare inlägg! Så idag började jag lyssna på Isprinsessan av Camilla Läckberg! Jag har tidigare läst Tyskungen av Läckberg och den gillade jag skarpt! Så jag tror nog inte att jag kommer att bli besviken på denna heller! ;)
Snart ska jag skaka ihop mig lite middag, pulver! ;) Och kika på ett nytt avsnitt av Biggest Loser USA! :)
Till lunch idag så bjöd jag på Spagetti och morotssås, recept kommer i ett eget inlägg! :)
Hoppas ni fick en bra helg! Och nu e de bara nya tag för nästa vecka! :) Bye bye...
Mysig lördag!

Orkidé skola!
Kom nyss hem från en sväng till affären, en snabb tripp till solariet och en vända förbi Blomsterlandet!
Jag läste i tidningen i veckan att det skule vara en orkidé skola på Blomsterlandet i Kalmar tors-lör denna veckan. Så jag lånade BBs bil idag tog min lilla orkidé som jag fått från min söta Mamma för ca ett år sedan!
Den var jättefin och blommade länge, och jag var så nöjd för jag har INGA gröna fingrar överhuvudtaget! :( Tar till och med död på mina "garderobsblommor", dom om typ inte ska gå att döda alls! :(
Så nu fick jag prata med en jättetrevlig kille som berättade lite om vad man skulle tänka på när det gäller orkidéer och så planterade han om min fina lilla blomma! :) Jag var ju osäker på om den ens levde, men han sa att den var jättefin och jag skött den bra! Snacka om att jag blev stolt! :)
Så nu inhandlade jag en till, det var ju extra pris! ;) Jag tycker ju att dom e så himla vackra och dom sägs ju vara lättskötta! Så nu hoppas jag på att jag kommer att kunna hålla den här vackra gulskimrande blomman vid liv! :) Ni ser väl vilken av blommorna är vilken! ;) Men visst e den fin!
Inhandlade även en Amaryllis, den vackraste jul blomman enligt mig! Det får ni se en bild på när den blommat ut och blivit vacker! :)
Veggo gott!
Va nere på gymmet för första gången på jättelänge eftersom jag har varit sjuk!
Men gud, man e för det första inte riktigt helt frisk än, och för det andra så har man ju tappat på den här korta tiden! :( Men men...de e bara att kämpa på! De blir nog en vända till imorron eller lördag! :)
Ikväll blev det "kebab kväll" me BB innan gymmet, så jag bjuder på ett "gammalt" recept! Men mycket mumsigt! E nog en av de godaste veg lasagnerna som jag ätit, och går så snabbt att slänga ihop! :)
Testa vett ja! ;)
Aubergine- och zucchinilasagne
Tillagningstid: ca 40 min Antal portioner: 4
Antal kalorier: ? kcal/portion Betyg: 4,5 +
Detta behövs:
· 250 g aubergine
· 300 g zucchini
· 2 vitlöksklyftor
· 200 g färska lasagneplattor
· 500 g färdig tomatsås av pastasåstyp
· 200 g philadelphiaost
· 1 dl riven ost
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Skär aubergine och zucchini i tunna skivor. Stek grönsakerna i olja i en stor stekpanna. Skala och pressa i vitlöken och smaka av med salt. Skär lasagneplattorna i ca 7 cm breda bitar. Varva tomatsåsen, grönsakerna, lasagne bitarna och klickar av philadelphiaost i en smord ugnsform. Börja och sluta med tomatsåsen. Strö över den rivna osten och grädda i ca 20 min. Servera med en sallad.
Baka?
Isåfall tipsar jag om dessa! Jag vet att det är lite tråikigt kanske, inget nytt liksom, men de e ju så himla gott! Eller? ;)
Tekakor
Tillagningstid: ca 60 min Antal st: 10
Antal kalorier: ? kcal/portion Betyg: 5 +
Detta behövs:
· 50 jäst
· 5 dl mjölk
· 100 g smält smör
· 1 tsk socker
· 1 tsk salt
· 9 dl vetemjöl
· 3 dl rågsikt
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och får vätskan fingervarm. Smula jästen i en bunke tillsätt socker och salt. Häll på vätskan och rör om. Tillsätt vetemjöl och rågsikt
så den blir en smidig deg och låt jäsa i ca 30 min. Baka ut degen och gör runda mackor av den, stick en gaffel i den några gånger. Lägg mackorna på ett bakplåtspapper på en ugnsform. Sätt in dem i ugnen på 225 grader i ca 10 min.
Kladdkakansdag!
Snickers kladdkaka
Tillagningstid: ca 30 min Antal portioner: 6-8
Antal kalorier: ? kcal/portion Betyg: 4 +
Detta behövs:
· 150 g smör
· 3 dl socker
· 1 dl kakao
· 2 dl vetemjöl
· 2 tsk vaniljsocker
· 2 ägg
· 2 st snickers kakor
· 1 dl jordnötter
· ½ dl sirap
· Vipsgrädde (tillbehör)
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och när allt smör är smält, lägg ner snickersen så att den smälter, rör om. Blanda ihop socker, kakao och vaniljsocker i en bunke. Krossa jordnötterna smått. Häll smör-chokladröran, sirap och jordnötterna ner i sockerblandningen. Vispa samman med en elvisp. Tillsätt äggen ett i taget och vispa ihop. Tillsätt sist mjölet och vispa smeten slät. Häll smeten i en smord form och grädda i ugnen ca 20 min.
Blogg Awards
Och jag vill skicka vidare den till de här 7 bloggarna, som jag ofta brukar kika in på! :)
7 saker om mig då
- Jag är ofta på gymmet
- Jag är matglad och älskar att baka och laga mat
- Jag är en planerare och list-skrivare
- Jag är ganska rastlös
- Jag är kär i min BB, sedan 7 år tillbaka
- Jag är en bra vän
- Jag är en MYCKET social person
Gårdagens middag!
De här borde ni testa! En riktigt mumsig paj, men BB saknade ju köttet! ;) Han tyckte att om vi hade lagt i lite köttfärs så hade rätten varit perfekt! Men men...han kan inte få allt jämnt! ;P
Nu sitter jag hemma i soffan, sjuk, och kollar på "Arga Snickaren"! Har börjat gilla det här programmet jättemycket! :)
Kvällen bjuder på "Sötsur Kinagryta", även den vegetarisk, men säg inget till BB! ;) Och så ett nytt avsnitt "Weeds"! :) Vad bjuder er tisdag på?
Fridas vegopaj
Tillagningstid: ca 55 min Antal portioner: 4
Antal kalorier: 560 kcal/portion Betyg: 4 +
Detta behövs:
Deg:
· 50 g margarin
· 2,5 dl vetemjöl
· 1 dl grahamsmjöl
· 1,5 dl mellanmjölk
· 2 tsk bakpulver
Fyllning:
· 3 vitlöksklyftor, finhackade
· 300 g morötter, grov rivna
· 2 msk olivolja
· 2 tsk curry
· 2 dl röda linser, okokta
· 5 dl grönsaksbuljong
· 0,5 tsk sambal oelek
· 0,5 msk soja
· 35 g riven ost
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Gör fyllningen. Fräs vitlök och morötter i olivolja i en stor kastrull. Pudra över curryn. Rör ner linser, buljong, sambal och soja. Låt linserna koka i 20 – 25 min, smaka av med salt.
Gör degen. Finfördela margarinet i vete- och grahamsmjölet. Rör ner bakpulver och mjölk. Tryck ut degen i en smord pajform. Grädda pajskalet i 10 – 15 min.
Bred ut fyllningen i pajskalet och strö på ost. Gratinera i ca 5 min i 250 grader och servera med sallad.
Efterrätt!
Pecanpaj
Tillagningstid: ca 65 min (plus 1 h i kylen) Antal portioner: 12 bitar
Antal kalorier: ? kcal/portion Betyg: 5 +
Detta behövs:
Deg:
· 200 g smör
· 5 dl vetemjöl
· 2 msk socker
· 1 tsk salt
· 1 ¼ dl iskallt vatten
Smeten:
· 150 g pecannötter
· 30 g smör
· 2 ägg
· 2 ½ dl mörk sirap
· 1 tsk vaniljsocker
· ¾ dl farinsocker
· 2 msk vetemjöl
· Vaniljglass (tillbehör)
Gör så här:
Börja med degen. Skär smöret i tärningar. Nyp ihop smör, mjöl, socker och salt. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg den i plastfolie och låt vila en timme i kylen. Sätt ugnen på 150 grader. Gör smeten. Smält smöret. Vispa äggen och blanda med smör, sirap, vaniljsocker, farinsocker och vetemjöl. Tillsätt nötterna. Kavla ut degen på ett mjölat underlag och klä en pajform, ca 28 cm i diameter, med degen. Nagga med en gaffel. Häll smeten i formen och tillaga i ugnen 40 – 50 min. Servera med glass.

Middag!
Pepprig entrecote Café de Paris med sherrygrönsaker
Tillagningstid: ca 35 min Antal portioner: 4
Antal kalorier: ? kcal/portion Betyg: 4,5 +
Detta behövs:
· 800 g entrecote
· 1 tsk rosépeppar
· 1 tsk grönpeppar
· 1 tsk svartpeppar
· Salt och steksnöre
Café de Paris - smör:
· 1 finhackad schalottenlök
· 2 msk vitvinsvinäger
· 100 g smör, rumstempererat
· 1 msk finhackad kapris
· 1 msk Worchestersås
· 1 msk curry
· ½ msk paprikapulver
· 1 msk dragon
· Salt och vitpeppar
Sherrygrönsaker:
· 3 stora potatisar
· 1 liten cantaloupemelon
· 2 msk sherryvinäger
· 4 msk olivolja
· 1 litet huvud isbergssallad
· Salt och svartpeppar
Gör så här:
Köttet: Tag ut entrecoten i rumstemperatur i god tid före tillagningen och massera in peppar-saltblandningen på ytan av köttet. Bind köttet och stek det gyllenbrunt runt om i en stekpanna med olja. Efterstek köttet i ugn i ca 175 grader tills innertemperaturen är 56 -60 grader. Låt köttet vila i folie ca 5 min. Tag loss steksnöret och skär i portionsbitar.
Smöret: Koka schalottenlöken tillsammans med vinäger och låt kallna. Tillsätt kapris, Worchestersås, kryddor och lite salt. Blanda ner det rumstempererade smöret och vispa luftigt.
Grönsaker: Tvätta potatisen och skär i klyftor. Bryn klyftorna hastigt i olja i en het panna. Efterstek dem mjuka i ugn i 175 grader. Skala melonen och skär i klyftor. Skär även isbergssalladen i stora klyftor. Stek melon- och salladsklyftorna hastigt och försiktigt i en het oljad panna. Låt klyftorna marinera i sherryvinäger-olivoljeblandningen. Smaka av med salt och peppar.
Uppläggningen: Bygg upp portionerna genom att lägga den stekta salladen underst, sedan potatis- och melonklyftorna och överst entrecoteskivorna. Toppa med en klick Café de Paris-smör.
Tilltugg!
Grissinistänger
Tillagningstid: ca 70 min Antal portioner: 16 st
Antal kalorier: ? kcal/portion Betyg: 5 +
Detta behövs:
· 25 g jäst
· 2 dl vatten
· ½ dl olivolja
· 2 tsk socker
· 1 tsk salt
· Ca 6 dl vetemjöl
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt olja, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen till en smidig del och låt jäsa 40 min. Sätt ugnen på 200 grader. Tag upp och arbeta degen på mjölat bord. Dela den i 16 lika stora delar. Rulla till fingertjocka längder, ca 25 ca långa. Lägg längderna på bakplåtspappersklädda plåtar. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Låt svalna på geller utan duk.

Underbar middagsbjudning!


Virrtant!!! :(
Så vad händer hos er denna lördag? :)
Veg mums! ;)
Falafel med myntayoghurt
Tillagningstid: ca 35 min Antal portioner: 4
Antal kalorier: 549 kcal/portion Betyg: 4 +
Detta behövs:
Falafel:
· 750 g kikärtor, kokta i salt
· 5 st vitlöksklyftor
· 3 msk persilja
· 2 msk spiskummin
· 2 tsk salt
· 1 tsk chilipeppar
· 0,5 msk koriander
· 1 ägg
· 1 msk olja
Sås:
· 3 dl lättyoghurt naturell
· 2,5 msk mynta
· 1 st lime
· 0,5 tsk flytande honung
· 0,5 tsk salt
· 4 st tortillabröd, salsa och sallad (tillbehör)
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda samman alla ingredienser till såsen och ställ kallt till servering. Blanda samman all ingredienser till falafeln i en matberedare. Mixa till en slät massa och forma massan till 8 st falafel-biffar. Stek biffarna i en stekpanna tills de fått färg på båda sidorna. Lägg biffarna på en bakplåtspapper klädd långpanna och grädda i ugnen ca 10-15 min. Servera biffarna med sallad, salsa och mynta sås insvept i tortillabröd.
Fick till och med en bild in action! ;) Här får ni oxå se mitt snygga nya lila nagellack! Vad tycks? Ja gillart! :) Ni kan även skymta min gråa mysdress i bakgrunden, så sexig e man när man har fredagsmys med mannen! ;P
Och så här mysigt har jag och BB vid köksbordet nu i höst mörkret! :) Fick tipset från min fina vän och bloggare Petra, som hade suttit några ljus i olika burkar, tyckte de såg så mysigt/enkelt ut så jag diskade ur min syltburk och köpte några mindre ljus på IKEA, och vips, så ser det ut så här! ;) Vad man kan ibland! ;)
Hoppas ni har ordentligt med fredags mys ni me!!!! ;) Ses imorron! <3
Oberäkneligt väder!

Ni e fina! :)
Mer tävlingar!

Gottis till kaffet!
Bjöd min massagekund på denna nyss och den var lika poppis och god som den var igår! :)
Testa! Enkel att göra och så mumsig! Ni kommer inte bli besvikna! :)
Falsk potatiskaka
Tillagningstid: ca 35 min Antal portioner: 25 bitar
Antal kalorier: ? kcal/portion Betyg: 5 +
Detta behövs:
Kaka:
· 4 st ägg
· 4 ½ dl socker
· 6 dl mjöl
· 3 tsk bakpulver
· 3 tsk vaniljsocker
· 200 g smält margarin
· 2 ½ dl mjölk
Kräm:
· 300 g rumsvarmt margarin
· 2 dl floursocker
· 3 tsk vaniljsocker
· 3 dl vaniljsås
Topping:
- 150 g mandelmassa
- 2 msk kakao
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa samman alla ingredienser till kakan och häll smeten i en smord långpanna, ca 30 x 40 cm. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 min. Rör samman alla ingredienser till krämen och stryk på kakan när den har kallnat. Riv över mandelmassan och pudra med kakao. Skär i rutor ca 25 rutor.
Mys mys! Me like! :)




Tävla?

Bakdag!
Helt slut!
Nått nytt?
Färsfyllda auberginer
Tillagningstid: ca 30 min Antal portioner: 4
Antal kalorier: 365 kcal/portion Betyg: 3 +
Detta behövs:
· 4 st auberginer
· 400 g nöttfärs
· 2 msk persilja
· 2,5 tsk curry
· 2 st gula lökar
· 1 st Kelda gräddsås
· 1 dl riven ost
· Salt och peppar
Gör så här:
Dela och gröp ur auberginerna och skär köttet i tärningar. Stek den tärnade auberginerna och löken (finhackad) i smör i några minuter. Ta upp grönsaksfräset och stek köttfärsen med curry tills den blir smulig. Salta och peppra. Rör ner grönsaksfräset och såsen. Låt allt koka ihop några minuter. Fyll auberginhalvorna med färsen. Strö över riven ost och gratinera i ca 15 minuter i ca 200 grader. Strö över persilja och servera med bulgur och grönsaker.
Jippi!!!

Håll tummarna!
Måndagens middag!
Ny variant av tonfisk! :) Testa!
Stekt ris med tonfisk
Tillagningstid: ca 3o min Antal portioner: 4
Antal kalorier: ? kcal/portion Betyg: 3 +
Detta behövs:
· 4 port ris
· 350 g vitkål
· 1 gul lök
· 1 vitlöksklyfta
· 1 röd paprika
· 1-2 tsk sambal oelek
· 1 tsk salt
· 2 burkar tonfisk
· 4 ägg
- Sweet chilisås (tillbehör)
Gör så här:
Koka riset enligt anvisningarna förpackningen. Skär vitkålen i strimlor. Skala och finhacka löken och vitlöken. Dela, kärna ur och hacka paprikan. Fräs löken och kålen ca 3 min i en stor stekpanna i olja. Tillsätt paprikan och fräs ytterligare ca 4 min. Krydda med sambal oelek och salt. Häll av tonfisk burkarna och tillsätt dem och det kokta riset i stekpannan. Vispa upp äggen och tillsätt det i stekpannan och rör runt ordentligt. Servera med sweet chilisås.

Följ gärna mig! :)
Följ gärna min blogg med bloglovin.se!
Ni kan även följa andra bloggar där, en jättebra sida tycker jag. Där du kan samla alla dina bloggar som du gillar och läser och hela tiden få info så fort en blogg uppdateras! :)